Tapahtumat

Tapahtumakalenteri

Ajankohtaista

Dekkari-ilta 4.5. Katse kääntäjään verkkotapahtumana

Toukokuun dekkari-ilta järjestetään Google Meet -etäyhteydellä. Aiheena ovat tällä kertaa kääntäminen ja käännösdekkarit. Vieraiksi saapuu tietokoneruudun kautta kaksi suomentajaa.

Mari Hallivuori kääntää niin kirjallisuutta kuin av-tekstejä. Tuoreita dekkarisuomennoksia ovat australialaisen Jane Harperin teokset.

Anne Kilpi suomentaa mm. saksalaisia dekkaristeja Veit Heinicheniä ja Simone Buchholzia omassa kustantamossaan.

Tietoturvasyistä toukokuun dekkari-iltaan on ennakkoilmoittautuminen. Ilmoittaudu viimeistään 29.4.2021 lähettämällä sähköpostia l.korsumaki(at)gmail.com, niin saat kalenterikutsun ja kokouslinkin.

Google Meetin ilmaisversio sallii sata osallistujaa. Se on toiminut varsin hyvin, vaikka osallistujalla ei olisi itsellään Google-tiliä.

Tervetuloa mukaan!

Päivi Remes on Ruumiin kulttuurin uusi päätoimittaja


kuva: Jouni Ranta

Mediayrittäjä ja toimittaja Päivi Remes on Suomen dekkariseura ry:n julkaiseman, jännityskirjallisuutta edistävän Ruumiin kulttuuri -lehden uusi päätoimittaja.

Vuodesta 1984 ilmestyneen lehden historiassa Päivi Remes (54) on vasta kolmas päätoimittaja. Hän on pitkän linjan toimittaja ja toiminut mediasisällön tuottajana vuodesta 2006, ensin toiminimellä ja vuodesta 2012 omassa yrityksessään. Hän on myös toimittanut useita erikoisaikakauslehtiä. ”Olen aina kirjoittanut rinnakkain faktaa ja fiktiota. Lajityypeistä minulle ovat lähinnä sydäntäni jännitys, rikos ja kauhu”, Päivi Remes kertoo.

Remes paneutuu tehtäväänsä kuin perinpohjaisesti toimiva rikosetsivä. ”Olen innoissani päästessäni jatkamaan Ruumiin kulttuurin luotsaamista nyt, kun dekkaribuumille ei näy loppua, ja nordic noir on lunastanut paikkansa viihdekentässä vankasti. Suomen dekkariseuralla on uskollisia ja sopivan vaativia faneja, joten lehden tason on pysyttävä korkealla samalla, kun sisältöä ja ulkoasua hieman nykyaikaistetaan. Toiminta-ajatus on mielessäni kirkkaana: lukijamme vaativat lisää ruumiita!”

Ruumiin kulttuuri -lehden ensimmäisenä päätoimittajana toimi Risto Raitio aina vuoteen 2005 asti. Hänen jälkeensä lehteä on luotsannut Keijo Kettunen. ”Keijo Kettunen on yksi parhaita jännityskirjallisuuden asiantuntijoita Suomessa. Hänen käsissään lehti vankisti asemansa alan toimijoita ja lukijoita kokoavana julkaisuna. Tällainen näin pitkään ilmestynyt, dekkareihin keskittyvä lehti on eurooppalaisessakin katsannossa harvinainen saavutus”, Suomen dekkariseuran puheenjohtaja Leena Korsumäki toteaa.

Neljästi vuodessa ilmestyvän Ruumiin kulttuuri -lehden tehtävänä on koota ja levittää tietoa rikos- ja jännityskirjallisuudesta, niin historiasta kuin nykypäivästäkin. Artikkelit eivät rajoitu vain kirjallisuuteen vaan mukana on myös elokuvaa, sarjoja ja teatteria. Lehden avustajakuntaan kuuluu kirjoittamisen ammattilaisia, kääntäjiä, toimittajia, kirjailijoita ja dekkarin suurkuluttajia.

Lisätietoja antavat:

Päivi Remes, puh. 0400418171, ruumiin.kulttuuri[at]dekkariseura.fi

Suomen dekkariseura: Leena Korsumäki (pj), 040 5361 624, l.korsumaki[at]gmail.com

Ruumiin kulttuuri 1/2021 on ilmestynyt

Ruumiin kulttuuri 1/2021 on ilmestynyt. Se on lehden historian ensimmäinen kokonaan nelivärinen numero.

Lehti on viimeinen Keijo Kettusen päätoimittama numero. Kiitokset Keijolle pitkäaikaisesta työstä lehden hyväksi.

Ilmaisena lukunäytteenä Johtolanka-voittaja Jyrki Erran haastattelu.

Lehden ulkoasusta vastaa tästä numerosta lähtien Mikael Manninen. Ykkösnumeroon on uudistettu vain lehden kantta. Näkyvämpää ulkoasu-uudistusta on luvassa myöhemmin.

 

Dekkariseuran vuosikokousuutisia (28.3.)

 Suomen dekkariseuran vuosikokous pidettiin lauantaina 27.3. ensimmäistä ja toivottavasti myös viimeistä kertaa kokonaan etäyhteyksin. Hybridikokouksia (normaali läsnäolokokous, johon on mahdollista osallistua etäyhteyksin) pidettäneen jatkossakin, sillä kokous hyväksyi etäosallistumisen mahdollistavan sääntömuutoksen. Muissa sääntöuudistuskohdissa yksinkertaistettiin yhdistyksen nimenkirjoitusoikeutta (kaksi nimenkirjoittajaa säilyy edelleen) sekä yhdistyksen kokouksen koollekutsumistapaa.

Henkilövalinnoissa entinen hallitus jatkaa samassa kokoonpanossa. Vuoden johtolanka -raatiin vuosiksi 2021 ja 2022 valittiin Elo Lammi (raadin pj), Kyösti Pienimäki ja Helena Ranta.

Vuosikokous esitti myös kiitoksensa 24 vuotta Ruumiin kulttuurin ulkoasusta ja numeroon 4/20 lopettaneelle Olli Turuselle ja piakkoin ilmestyvään numeroon 1/21 lopettavalle, lehteä 15 vuotta päätoimittaneelle Keijo Kettuselle.

Toimintakertomukseen ja toimintasuunnitelmaan tehtiin molempiin pienet lisäykset. Päivitetyt asiakirjat tulevat piakkoin luettavaksi Toiminta-valikon kohtaan Asiakirjat. 

 

Vuoden johtolanka -palkinto Jyrki Erralle

Vuoden johtolanka -palkinnon on voittanut Jyrki Erra romaanilla Lyijyvalkoinen (Otava 2020).

Parhaana esikoisdekkarina palkittiin Helena Immosen Operaatio Punainen kettu (Docenco, Crime Time 2020).

Ulkomaisen jännityskirjallisuuden kunniakirjalla palkittiin japanilainen Keigi Higashinon romaani Uskollinen naapuri (Punainen Silakka 2020). Sen on japanin kielestä suomentanut Raisa Porrasmaa.

 

Dekkariseuran jäsenmaksu 2021

Löydät jäsenmaksun maksamiseen tarvittavat tiedot sähköpostitse lähetetystä jäsenkirjeestä 1/2021. Maksamalla jäsenmaksun eräpäivään mennessä (kuitenkin viimeistään 31.1.2021) varmistat jäsenyytesi jatkumisen ja Ruumiin kulttuuri -lehden katkeamattoman saapumisen postilaatikkoosi. Ykkösnumero postitetaan vain niille jäsenille, jotka ovat maksaneet jäsenmaksun hyvissä ajoin ennen lehden ilmestymistä.

Toivotamme lämpimästi tervetulleiksi uudet jäsenet! Lisätietoja liittymisestä löydät tältä sivulta.

Ilmoita dekkariaiheinen tapahtumasi tapahtumakalenteriimme

Dekkariseura julkaisee kotisivuillaan tapahtumakalenteria, johon kootaan kirjoihin ja erityisesti rikos- ja jännityskirjallisuuteen liittyviä tapahtumia kautta Suomen.

Lähetä tapahtumasi tiedot (nimi, ajankohta ja paikka, lyhyt kuvaus, järjestäjän yhteystieto sekä tieto siitä, onko tapahtuma maksullinen vai maksuton) osoitteeseen: uutiset(at)dekkariseura.fi.

Alan tapahtumia voidaan nostaa esille myös Dekkariseuran Facebook-profiilissa.

Dekkariaiheisia lukupiirejä

Päivitämme Lukupiirit-sivulle tietoja eri puolella Suomea toimivista lukupiireistä. Tiedot käsiteltävistä dekkareista ilmoitetaan yleensä puolivuosittain.