Ruumiin kulttuuri 3/2012 sisällysluettelo

Pääkirjoitus

Kuulustelut

Hannu Vuorio
Rasistisesti virittynyt mieliala on voimistunut Suomessa rajusti, arvioi Hannu Vuorio, jonka uusi romaani Isän poika katsoo suomalaista yhteiskuntaa kolmen ulkomaalaistaustaisen silmin.

Daniëlle Hermans
Hollantilainen Daniëlle Hermans siirtyy nykypäivän Lontoosta 1600-luvun Hollannin tulppaanibisnekseen vastasuomennetussa menestysdekkarissaan Tulppaanimurhat.

Tähtäimessä

Jacques Futrelle ja Titanic-dekkarit
Amerikkalainen dekkarikirjailija Jacques Futrelle oli yksi yli 1 500 uhrista, jotka menehtyivät Titanicin haaksirikossa sata vuotta sitten.

Maurice Leblanc ja Arsène Lupin
Maurice Leblancin luoma herrasmiesvaras Arsène Lupin on valloittanut lukijoita ja katsojia vuosikymmenestä toiseen.

Rikokset ja runous
Maailmalla on ollut käynnissä pienoinen rikosrunobuumi, ja myös Suomessa lajityyppiä ovat vastikään viljelleet Teemu Helle ja Markus Leikola.

Uudet nuortendekkarit
Millaista on kirjoittaa dekkareita nuorille tänään? Vastaajina kolme uuden nuortenkirjan julkaissutta tekijää, Ansu Kivekäs, Ari Paulow ja Kalle Veirto.

Kouvolan dekkaripäivät
Valta houkutti ja koukutti Kouvolan tämänvuotisilla dekkaripäivillä. Vuotuisen novellikilpailun voitti Matti Rautiainen Jyväskylästä.

Vakiot

Rikosten poluilta
John Banville eli Benjamin Black herättää Philip Marlowen henkiin. Brittitrilleristit aiheuttivat pahennusta kirjoittamalla nettiin nimimerkeillä ylistäviä arvioita omista teoksistaan.

Kymmenen minun mieleeni
”Äkkiäkös sitä listaa omat suosikkikirjansa”, arveli Nordbooks-kustantamon vetäjä, kirjailija Eija Jansson, mutta tehtävä ei ollutkaan niin helppo kuin etukäteen näytti.

Tunnustuksia
Erik Valeur nappasi Lasiavain-palkinnon Tanskaan Antti Tuomaisen nenän edestä. Andrea Camilleri sai Britanniassa Kansainvälisen tikarin.

Loppuvuoden uusia dekkareita
Yli 30 suomalaista kustantajaa tarjoilee rikoksia ja jännitystä.

Kuolleita
Englantilainen trilleristi Paul Sussman kuoli yllättäen vain 45-vuotiaana. Muistokirjoituksissa myös amerikkalaiset kirjailijaveteraanit Ray Bradbury ja Gore Vidal sekä Matlock-näyttelijä Andy Griffith.

Murha ei vanhene
Kultakauden maineikkaasta naiskolmikosta Margery Allingham on jäänyt Suomessa Christien ja Sayersin varjoon. Esittelyssä Allinghamin tyylikäs jännitysromaani Kuolema kulkee sumussa.

Käräjät

Elokuvat
Laittomien ja Raakalaisten seurana Janet Evanovichin palkkionmetsästäjä.

Sarjakuvat
Joen rannasta löytyvä ruumis vie komisario Jere Kostamuksen tutkimaan syvien metsien salaisuuksia Esa Holopaisen dekkarialbumissa.

Dekkarit ja jännitys
Käräjätuomarit arvioivat tasapuolisesti 27 kotimaista ja 27 ulkomaista uutuuskirjaa.