Vuoden johtolanka 2022 -ehdokkaat

TÄSSÄ OVAT SUOMEN DEKKARISEURAN VUODEN JOHTOLANKA -PALKINTOEHDOKKAAT

Suomen dekkariseuran vuosittain jakaman Vuoden johtolanka -palkinnon sääntöjä on uudistettu. Nyt julkaistavista kuudesta palkintoehdokkaasta yksi kirja voittaa Vuoden johtolanka -palkinnon vuoden parhaasta kotimaisesta fiktiivisestä jännityskirjasta helmikuussa 2022. Samalla palkinto on nyt muuttunut selkeästi kirjallisuuspalkinnoksi, kun ennen palkinto myönnettiin vuoden dekkariteosta.

“Lyhyen listan käyttöönotolla haluamme nostaa laajemmin esiin kotimaista rikos- ja jännityskirjallisuutta yhden voittajakirjan sijaan. Suomessa ilmestyy nykyään runsaasti korkealaatuista rikoskirjallisuutta, ja koemme tehtäväksemme tuoda näitä teoksia enemmän yleiseen tietoisuuteen”, Suomen dekkariseuran hallituksen puheenjohtaja Leena Korsumäki kertoo.

Ehdokkaat on valinnut kolmihenkinen Vuoden johtolanka -raati, jonka jäsenet ovat Elo Lammi (puheenjohtaja), Kyösti Pienimäki ja Helena Ranta. He valitsevat myös lopullisen voittajan. Raati luki 106 kotimaista tänä vuonna ilmestynyttä dekkaria.

”Valinta kuuden listan ehdokkaista ei ollut loppujen lopuksi vaikea, vaikka tänä vuonna ilmestyneiden dekkareiden taso oli korkea. Erityisesti meitä ilahdutti esikoisdekkareiden määrä ja laatu. Yksi havainto oli myös, kuinka paljon uusia dekkarisarjojen alkuteoksia tänä vuonna on ilmestynyt, ja sehän tietenkin lupaa hyvää myös jatkossa. Päätöstä tehdessä emme katsoneet, miten ehdokkuudet jakaantuivat kustantajien kesken. Iloksemme totesimme lopuksi, että tarjolle syntyi monipuolinen kattaus myös tältä kantilta”, Vuoden johtolanka -raadin puheenjohtaja Elo Lammi toteaa.

Vuoden johtolanka -palkintoehdokkaat ovat:

Taina Haahti: Bulvaani (Docendo / CrimeTime)

Taina Haahti on kirjoittanut vahvan rikosromaanin globaalista jätebisneksestä. Työlleen omistautuva tutkija pääsee Suomesta Hongkongiin ja kehitysmaihin ulottuvan hämärän jäteliiketoiminnan jäljille. Bulvaani on koskettava ja ajankohtainen kirja häikäilemättömästä kansainvälisestä talousrikollisuudesta, jossa etsitään uusia reittejä ja mahdollisuuksia.

Milka Hakkarainen: Ei verta rantaa rakkaampaa (Myllylahti)

Milka Hakkaraisen esikoisdekkari on osin tragikoominenkin tarina suomalaisyhteisöstä Ruotsissa ja yhteisön vaalimista arvoista. Tekijä availee kirpeästi kipeistä asioista vaikenemisen kulttuuria. Päähenkilö toimittaja Rosa intoutuu penkomaan vanhoja ja uusia salaisuuksia ja hakee tuekseen vastahakoisen Janin, molemmat ovat virkistävän tuoreita hahmoja dekkarikirjallisuudessa.

Tuomas Niskakangas: Roihu (Otava)

Dystopia vuoden 2028 Suomesta, jossa poliittinen tilanne on niin jännittynyt, että rajun sisäisen väkivallan uhka on erittäin lähellä. Niskakankaan esikoiskirja on asiantunteva ja mukaansatempaava. Myös kirjan henkilöt ovat inhimillisiä ja kiinnostavia. Intensiivinen ja hengästyttävä tarina pitää jännitteensä alusta loppuun.

Niko Rantsi: Kuka viereesi jää (Tammi)

Vankka poliisiromaani rikostutkijoiden sinnikkäästä työstä, mutta myös heidän arkielämänsä huolista ja perheongelmista. Kuka viereesi jää inhimillistää poliisin arkea ja uurastusta, silti kirjan ei tarvitse tinkiä toiminnallisesta rikosjuonestaan. Työläät epäiltyjen kuulustelutilanteet saavat kirjassa vaikuttavan kuvauksen.

Sari Rainio & Juha Rautaheimo: Vainajat eivät vaikene (Siltala)

Suomalaista cozy crimea edustava esikoisromaani, jossa on oivaa miljöö- ja ympäristökuvausta. Kirjassa ovat tekniset faktat kohdallaan ruumiinavauksia myöten ja tarinan ansioita lisäävät uskottavat ja sympaattiset henkilöt. Kirjassa on hyvällä tavalla ”vanhanaikaisen dekkarin” vetovoimaa.

Matti Remes: Norjalainen tyttöystävä (Tammi)

Useita rikosromaaneja kirjoittanut Matti Remes tavoittaa hyvin pienen kaupungin tunnelmaa. Hiukan boheemi ja hyväsydäminen Ruben Waara on mainio tarinan päähenkilö monimutkaisine ihmissuhteineen. Kirjan kiinnostavaa antia ovat myös välähdykset Hangon sodanaikaisesta menneisyydestä.

Lataa tästä ehdokaskirjailijoiden ja -kirjojen kansikuvat:

Taina Haahti: Bulvaani
kirjailijakuva: Timo Ahola