2022 palkitut

Vuoden johtolanka 2022: Niko Rantsi

Suomen dekkariseura myöntää Vuoden johtolanka 2022  -palkinnon Niko Rantsille romaanista Kuka viereesi jää (Tammi 2021).

Palkintolautakunnan perustelut:

Poliisiromaanit edustavat suomalaisten jännityskirjojen vahvaa perinnettä. Niko Rantsin toinen romaani Kuka viereesi jää on vaikuttava näyttö uskottavasta ja realistisesta poliisiromaanista, joka pitää lukijan mielenkiinnon vireillä alusta loppuun.

Niko Rantsi on siviilityössään rikosylikonstaapeli, jolla on kokemusta myös kansainvälisistä suuronnettomuuksista ja terrorismin torjuntatilanteista.

Niko Rantsin ensimmäinen rikosromaani Sinun puolestasi vuodatettu sai tunnustusta hienosta poliisityön ja ihmismielen kuvauksestaan. Toisessakin kirjassaan Rantsi hyödyntää vahvuuksiaan ja kertoo vakuuttavasti rikostutkijoiden työstä, myös heidän arkielämänsä huolista ja perheongelmista. Näin Rantsi inhimillistää poliisin ammattia.

Kuka viereesi jää -romaanin ansioita vahvistaa tarinan vankka toiminnallinen jännite. Sen ohessa Rantsi kuvaa myös suomalaista rikosta ja rikollisia, sitäkin, miten todistusketju voi murentua, kun peloteltu todistaja muuttaakin äkkiä kertomustaan.

Rantsi pitää hyvin näpeissään henkilönsä, niin rikostutkijat kuin sivuhenkilötkin, niin pääkonnansa kuin pikkurikollisetkin, joista myös piirtyy todentuntuisia hahmoja.  Vaikuttavasti kuvattu on niin ikään ahdinko, johon hämäräperäinen liikemies ajautuu, kun hänen vaimonsa kidnapataan liikemiehen kuuman timanttikätkön vuoksi.

Tarinan kovaa ydintä on se, saako poliisi satimeen häikäilemättömän päärikollisen. Tästä armottomasta jahdista Niko Rantsi on kirjoittanut erinomaisen ja sujuvan rikosromaanin.

Palkintoraatiin kuuluivat Elo Lammi, Kyösti Pienimäki ja Helena Ranta.

Vuoden esikoisdekkari -kunniakirja 2022: Milka Hakkarainen:

Suomen dekkariseura myöntää Vuoden esikoisdekkari 2022 -kunniakirjan Milka Hakkaraiselle romaanista Ei verta rantaa rakkaampaa (Myllylahti 2021).

Milka Hakkarainen, kuva Myllylahti Oy

Palkintoraadin perustelut:

Milka Hakkaraisen esikoisdekkari on osin tragikoominenkin tarina suomalaisyhteisöstä Ruotsissa ja yhteisön vaalimista arvoista. Tekijä avaa kirpeällä tyylillä kipeistä asioista vaikenemisen kulttuuria.

Päähenkilö, entinen rikostoimittaja Rosa intoutuu penkomaan vanhoja ja uusia salaisuuksia. Hän hakee tuekseen vastahakoisen poliisin, Janin, jonka suvun tarinasta paljastuu kauan varjeltuja salaisuuksia. Molemmat ovat virkistävän tuoreita hahmoja dekkarikirjallisuudessa. Heidän tutkittavakseen päätyy rikos jos toinenkin.

Teoksen vahvuus on psykologinen jännite, jota jokainen ulkomailla asuva kokee. Suomalaisuus muodostuu verhoksi henkilöiden ja muun maailman välillä. Lukija saa myötäeläen pohtia, kuka minä olen ja olenko suomalainen vai ruotsalainen.

Palkintoraatiin kuuluivat Elo Lammi, Kyösti Pienimäki ja Helena Ranta.

Ulkomaisen jännityskirjallisuuden kunniakirja 2022: Ann Cleeves

Suomen dekkariseura ry:n Ulkomaisen jännityskirjallisuuden kunniakirja 2022 myönnetään Ann Cleevesille Shetlanti-kirjasarjasta.

Kahdeksanosaisen sarjan päätösosa Kulovalkea ilmestyi suomeksi lokakuussa 2021. Sarjan on kustantanut Karisto, ja kaikki teokset on suomentanut Annukka Kolehmainen.

Vastikään kirjallisista ansioistaan aateloitu Ann Cleeves jatkaa brittiläisen jännityskirjallisuuden vahvoja perinteitä tarkalla kuvauksellaan poliisin arjesta pienessä harvaanasutussa yhteisössä. Pääosan saavat kuitenkin saarten vähäpuheiset ja varautuneet asukkaat, jotka tuntevat kaikki toisensa ja joilla on suuria vaikeuksia varjella yksityisyyttään.

Monet murheelliset teot juontavat juurensa monimutkaisista ihmissuhteista ja ulkopuolisuuden tunteesta. Myös Shetlannin ainutlaatuista luontoa kuvataan tarkasti. Kirjailija onnistui kuljettamaan lukijansa yllätykselliseen loppuratkaisuun asti kaikissa sarjan teoksissa.

Tämä tenhoava tunnelma ja tarkka ihmiskuvaus ilman raakoja väkivaltakuvauksia säilyi sarjan loppuun asti. Cleevesin kerronta vertautuu tunnettuihin brittiedeltäjiin kuten P. D. Jamesiin tai Wycliffe-sarjan kirjoittaneeseen William John Burleyyn.