Ulkomaisen jännityskirjallisuuden kunniakirja 2017

Pierre Lemaitre

Suomen dekkariseura ry:n ulkomaisen jännityskirjallisuuden kunniakirja myönnetään vuonna 2017 ranskalaiselle Pierre Lemaitrelle.

Pierre Lemaitre (s. 1951) on noussut raketin lailla kansainvälisen jännityskirjallisuuden arvostetuimpaan kärkeen sarjallaan pienikokoisesta ja tunteellisesta ylikomisario Camille Verhoevenista. Niin Suomessa kuin monessa muussa ei-ranskankielisessä maassa romaanit ovat ilmestyneet väärässä järjestyksessä, mutta se ei vähennä lukukokemuksen vaikuttavuutta. Aloitusosa Travail soigné ilmestyi Ranskassa 2006, suomennos Irène on vuodelta 2016. Toinen osa Alexjulkaistiin 2011 ja suomennos samalla nimellä 2015. Alkuperäisen trilogian päättävä Sacrifices on vuodelta 2012, suomeksi se ilmestyi 2016 nimellä Camille. Sarjaan kuuluu myös pienoisromaani Rosy & John (2013), joka on juuri ilmestynyt suomeksi nimellä Rosie. Minervan kustantamista kirjoista trilogian osat on suomentanut Sirkka Aulanko, Rosien Susanna Hirvikorpi.

Juonenkuljetuksellaan ja kirjoitustyylillään Lemaitre on yllättänyt kokeneimmatkin rikoskirjallisuuden harrastajat nyrkkeilytermein ilmaistuna, lukija ei aavista milloin isku tulee. Etenkin romaanissa Alex kirjailija sumuttaa lukijaa mestarillisesti pitämällä rikoskuvion taustoja ensin salassa ja kääntämällä sitten asetelmia toistuvasti uuteen valoon.

Dekkarisarjansa alusta lähtien Lemaitre on käyttänyt omaperäisesti hyväkseen rikos- ja jännityskirjallisuuden perinnettä. Hän kirjoittaa aiheista, jotka ovat genren teoksista perin tuttuja sarjamurhista, päähenkilön läheisiin kohdistuvasta uhasta mutta löytää niihin persoonallisen, kuluneita kaavoja kaihtavan lähestymistavan.

Pierre Lemaitre on monesti palkittu kirjailija. Etenkin Britanniassa häneen on ihastuttu ja sikäläinen rikoskirjailijajärjestö CWA on palkinnut hänen teoksensa kolmesti vuoden parhaana käännettynä rikosromaanina: AlexinCamillen sekä romaanin Näkemiin taivaassa. Viimeksi mainittu palkittiin Ranskassa maan arvostetuimmalla kirjallisuuspalkinnolla Prix Gouncourtilla 2013.

Pierre Lemaitren kiitosviesti

Pierre Lemaitren kiitossanat

Ulkomaisen jännityskirjallisuuden kunniakirjalla palkittu Pierre Lemaitre lähetti kustantajansa Minervan kautta palkintotilaisuuteen seuraavan kiitosviestin:

Je suis à la fois très heureux de recevoir ce prix et très flatté par les commentaires du jury.

Mon intention, en écrivant Alex, était, en quelque sorte d’interroger une formule simple, connue (celle du serial killer) pour voir si elle pouvait encore recéler un peu de nouveauté.

Pour y parvenir, j’ai utilisé un autre ressort, très classique du roman policier : la distinction que proposait Alfred Hitchcock entre le suspense et la surprise. J’ai tâché de placer du suspens là où ordinairement il y a de la surprise et de la surprise où il y a le plus souvent du suspens.

En somme, pour jouer avec une formule classique, je me suis reposé sur d’autres formules classiques parce qu’elles ont encore beaucoup de choses à nous apprendre.

Mais ce roman serait peut-être passé inaperçu s’il n’avait bénéficié de l’excellente traduction due à Sirkka Aulanko que j’associe bien volontiers à ce prix.

Pierre Lemaitre

Olen erittäin onnellinen saamastani huomionosoituksesta ja myös hyvin otettu Suomen dekkariseuran perusteluista.

Alexia kirjoittaessani tarkoitukseni oli haastaa sarjamurhaajatarinoiden yksinkertainen tunnettu kaava ja tutkia, voisiko siitä vielä löytää jotakin uutta.

Päästäkseni tavoitteeseeni turvauduin toiseen rikosromaanien hyvin perinteiseen keinoon: suspensen ja yllätyksen erotteluun siten kuin Alfred Hitchcock on sen esittänyt. Kokeilin sijoittaa aavistelevaa jännitystä sinne, missä yleensä on yllätys, ja vastaavasti yllätyksen sinne, missä useimmiten jännitetään, mitä on tulossa.

Lyhyesti sanottuna, leikkiessäni klassisella kaavalla tukeuduin toisiin klassisiin kaavoihin, sillä niillä on edelleen paljon annettavaa meille.

Tämä romaani olisi kuitenkin ehkä jäänyt huomaamatta, ellei se olisi saanut tuekseen Sirkka Aulangon erinomaista suomennosta. Jaan mielelläni tämän huomionosoituksen hänen kanssaan.

kiitossanat, kirjailija