Tapahtumat

Tapahtumakalenteri

Ajankohtaista

Dekkariseuran jäsenmaksu 2020

Löydät jäsenmaksun maksamiseen tarvittavat tiedot sähköpostitse lähetetystä jäsenkirjeestä 1/2020. Maksamalla jäsenmaksun eräpäivään mennessä (kuitenkin viimeistään 31.1.2020) varmistat jäsenyytesi jatkumisen ja Ruumiin kulttuuri -lehden katkeamattoman saapumisen postilaatikkoosi. Ykkösnumero postitetaan vain niille jäsenille, jotka ovat maksaneet jäsenmaksun hyvissä ajoin ennen lehden ilmestymistä.

Toivotamme lämpimästi tervetulleiksi uudet jäsenet! Lisätietoja liittymisestä löydät tältä sivulta.

Valtakunnallinen rikosnovellikilpailu käyntiin

Ensi kesänä viidettä kertaa järjestettävä Dekkarit Festivaali – Rikospaikkana Varkaus julistaa 9.1.2020 lähtien avatuksi valtakunnallisen rikosaiheisen novellikirjoituskilpailun, jonka aiheena on ”Perhe on pahin”. Novelli voi perustua tositapahtumiin tai olla kokonaan fiktiivinen.

Kilpailu on kaikille avoin. Aiemmin julkaisemattomien kilpailutekstien kieli on suomi ja mitta enimmillään kahdeksan (8) A4-liuskaa. Tekstit voi lähettää sähköpostitse osoitteeseen varkausbrott(at)gmail.com tai postitse osoitteeseen Warkauden Klubi, Ahlströminkatu 13, 78250 Varkaus. Tarkempaa tietoa saa 9.1.2020 lähtien nettiosoitteesta www.brott.fi

Paikallinen raati seuloo kilpailuun tulleista teksteistä parhaat, joista ylituomarina toimiva pitkäaikainen Mauri Sariola -seuran hallituksen jäsen, kirjailija-toimittaja Raimo Jokisalmi valitsee voittajan.

Rikosnovellikirjoituskilpailun pääpalkinto on 1.000 euroa. Novellikilpailun voittaja julkistetaan Dekkarit Festivaali – Rikospaikkana Varkaus -iltagaalan yhteydessä lauantaina 1.8.2020 Warkauden Klubilla. Kaikki sääntöjen edellyttämällä tavalla kilpailuun osallistuneet palkitaan kirjapalkinnolla, jonka voi halutessaan noutaa viikonlopun aikana Warkauden Klubilta.

Dekkari-illat Kallion kirjastossa

4.2. vieraana Max Manner
3.3. vieraana Vuoden johtolanka -voittaja ja paras esikoisdekkaristi
7.4. vieraana Juri Nummelin ja aiheena suomalaisen kauhukirjallisuuden historia Kuoleman usvaa ja pimeyttä
5.5. ohjelma vahvistamatta

Dekkari-illat alkavat klo 17.30 ja ne pidetään Kallion kirjaston Dekkarikirjasto-tilassa tai poikkeustapauksissa kirjaston kupolisalissa.

 

Tervetuloa!

Ruumiin kulttuurin ilmestymisviikot ja mediakortti 2020

Dekkariseuran jäsenlehti Ruumiin kulttuurin ilmestymisviikot ovat 14, 25, 42 ja 51.

Löydät tästä lehden mediakortin.

Ruumiin kulttuuri on ainutlaatuinen julkaisu, joka käsittelee dekkarikulttuurin kaikkia osa-alueita. Käräjät-osastossa arvioidaan uusia rikos- ja jännityskirjoja, tietoteoksia, elokuvia ja teatteriesityksiä. Etenkin suomeksi ilmestyvät kirjauutuudet pyritään käsittelemään lehdessä kattavasti: nykyään vuosittain julkaistaan noin 200 kirja-arvostelua. Lehdessä on myös kirjailijahaastatteluja, asiantuntijoiden esseitä ja tietenkin runsaasti tuoreita dekkarialan uutisia. 10 minun mieleeni -palstalla dekkarien ystävät eri aloilta esittelevät murhaavia kirjasuosikkejaan.

Dekkariaiheisia lukupiirejä

Päivitämme Lukupiirit-sivulle tietoja eri puolella Suomea toimivista lukupiireistä. Tiedot käsiteltävistä dekkareista ilmoitetaan yleensä puolivuosittain.

Dekkariseura palkitsi Pentti Kirstilän

HORNANLINNA-KUNNIAKIRJA 2019
pitkäaikaisesta työstä suomalaisen rikoskirjallisuuden hyväksi

Suomen dekkariseura palkitsi kirjailija Pentti Kirstilän seuran erikoispalkinnolla, Hornanlinna-kunniakirjalla yhdistyksen 35-vuotisjuhlassa 25.10.  Kirstilä palkittiin pitkäaikaisesta työstään suomalaisen rikoskirjallisuuden hyväksi.

Pentti Kirstilä (s. 1948) kuuluu suomalaisen rikos- ja jännityskirjallisuuden arvostetuimpiin tekijöihin. Hänet on muun muassa palkittu Vuoden johtolanka -palkinnolla kaksi kertaa, vuonna 1987 (Sinivalkoiset jäähyväiset) ja 1993 (Imelda).

Kirstilän esikoisromaani Jäähyväiset rakkaimmalle ilmestyi vuonna 1977 ja esitteli tamperelaisen ylikonstaapeli Lauri Hanhivaaran, joka on ulkoiselta olemukseltaan väritön, sanoissaan sarkastinen ja ajatuksiltaan kyyninen. Varsinkin Kirstilän varhaistuotannossa näkyivät amerikkalaisen kovaksikeitetyn dekkarin vaikutteet. Kirstilän tunnetuimpia teoksia on Jäähy­väiset presidentille (1979), jossain määrin Frederick Forsythin Shakaalin kuviota hyödyntävä, mutta kuitenkin täysin omaperäinen kuvaus salamurhahankkeesta Suo­men presidenttiä vastaan. Matti Kassila ohjasi kirjasta samannimisen elokuvan vuonna 1992.

Hanhivaara-kirjoja on ilmestynyt useassa erässä. Vuosien 1977–83 romaanit sijoittuivat Tampereelle. Vuosien 1996–2002 romaaneissa Hanhivaara on muuttanut Helsinkiin, joskin parissa kirjassa hän sotkeutuu rikoksiin ulkomailla. Kirstilän tuorein teos Jäähyväiset Hanhivaaralle ilmestyi 2015.

Poliisiromaanien lisäksi Kirstilä on kunnostautunut psykologisen jännityksen saralla etenkin teoksillaan Imelda (1992) ja Elektra (1993). Ne ovat eräänlaisia postmoderneja dekkareita, joissa Kirstilä yhdistelee psykologista trilleriä, melodraamaa ja antiikin mytologiaa. Ihmismielen painotukset ovat vahvasti mukana kaikkialla hänen tuotannossaan. Ote on usein viileän älyllinen, ja esimerkiksi rikollishahmojaan hän luonnostelee kylmäävän tehokkaasti.

Kirstilän romaani- ja novellituotanto sisältää kaikkiaan 22 teosta. Lisäksi hän on kirjoittanut yhdessä puolisonsa Anja Angelin kanssa salanimellä Ursula Auer kolme romaania, joissa kaksikko hyödyntää tyylikkäästi klassisen salapoliisiromaanin perinteitä. Tuotantoon kuuluu myös pari näytelmää ja kuunnelma. Kirstilän kirjoista lienee tehty enemmän televisiodramatisointeja kuin kenenkään muun suomalaisen rikoskirjailijan.

Vuonna 2009 Pentti Kirstilälle myönnettiin valtion taiteilijaeläke.

Pentti Kirstilän pääasiallinen kustantaja on ollut WSOY. Hänen uusimman kirjansa kustantaja on CrimeTime.

Hornanlinna-kunniakirja on Suomen dekkariseuran hallituksen jakama harkinnanvarainen erikoispalkinto. Se myönnetään henkilölle tai taholle, joka on toiminnallaan pitkäaikaisesti ja määrätietoisesti vaikuttanut suomalaisen dekkarikulttuurin kehittymiseen. Hornanlinna-kunniakirjan ovat aiemmin saaneet Pirkko Arhippa (vuonna 2005), Matti Kassila (2009),  Eeva Tenhunen (2010) ja Outi Pakkanen (2014).

Erikoiskunniakirjan nimi viittaa suomalaisen dekkarin varhaishistoriaan. Toimittaja ja kirjailija Rudolf Richard Ruth (1889–1957) julkaisi salanimellä Rikhard Hornanlinna vuonna 1910 kaksi herrasmiessalapoliisi Max Rudolphista kertovaa tarinakokoelmaa, Kellon salaisuus ja Lähellä kuolemaa. Hornanlinnan kirjoja pidetään yleisesti lähtölaukauksina suomenkieliselle dekkarikirjallisuudelle.

Kansainvälisiä palkintouutisia 2019

CWA:n Tikari-voittajat julkistettu

The Crime Writer’s Association (CWA) on julkistanut vuosittaiset Tikari-voittajat:

 • CWA GOLD DAGGER: M. W. Craven: The Puppet Show (Constable / Little Brown)
 • CWA JOHN CREASEY NEW BLOOD: Chris Hammer: Scrublands (Wildfire)
 • CWA ALCS GOLD DAGGER FOR NON-FICTION: Ben Macintyre: The Spy and the Traitor (Viking)
 • CWA IAN FLEMING STEEL DAGGER: Holly Watt: To The Lions (Raven Books)
 • CWA INTERNATIONAL DAGGER: Dov Alfon: A Long Night in Paris, tr Daniella Zamir (MacLehose Press)
 • CWA SAPERE BOOKS HISTORICAL DAGGER: S.G. MacLean: Destroying Angel (Quercus Fiction)
 • CWA SHORT STORY DAGGER: Danuta Kot writing as Danuta Reah: ‘The Dummies’ Guide to Serial Killing’ in The Dummies’ Guide to Serial Killing and other Fantastic Female Fables (Fantastic Books) - Highly commended: Teresa Solana: ‘I Detest Mozart’ in The First Prehistoric Serial Killer and Other Stories by Teresa Solana (Bitter Lemon Press)
 • CWA DAGGER IN THE LIBRARY: Kate Ellis
 • CWA DEBUT DAGGER: Shelley Burr: Wake - Highly commended: Catherine Hendricks: Hardways
 • BEST CRIME AND MYSTERY PUBLISHER: No Exit Press
 • DIAMOND DAGGER: Robert Goddard

Voittajat julkistettiin 24. lokakuuta järjestetyssä palkintojenjakotilaisuudessa Lontoossa. Mukana oli nyt ensi kertaa myös parhaimmalle rikos- ja jännityskirjallisuuden kustantajalle jaettava Tikari-palkinto.

Lue uutinen CWA:n sivuilla.

 

Lasiavain-palkinto ruotsalaiselle Stina Jacksonille

Ruotsalainen, Yhdysvalloissa asuva Stina Jackson on voittanut pohjoismaisen Lasiavain-dekkaripalkinnon esikoisromaanillaan Silvervägen (2018). Se on ilmestynyt tänä vuonna suomeksi nimellä Hopeatie. Suomentaja on Jaana Nikula ja kustantaja Otava.

Palkinnon myöntäjän Skandinaviska kriminalsällskapetin tiedotteen mukaan voittajateoksessa kaksi kertomusta punoutuu yhteen surullisessa ja yllättävä esikoistrillerissä. Mies etsii yöstä toiseen kadonnutta tytärtään öisellä norlantilaistiellä kunnes yllättäen kohtaa siellä tuuliajolla olevan teini-ikäisen.

Palkinto meni Ruotsiin kolmantena peräkkäisenä vuonna. Suomen ehdokkaana oli Timo Saarron romaani Kuoleman kuukausi (2017, Karisto) ruotsinkielisellä käännöksellä Dödsmånaden.

Muut ehdokkaat olivat Lilja Sigurðardóttir: Burið (Islanti), Unni Lindell: Dronen (Norja), ja Jesper Stein: Solo (Tanska).

 

Palkintouutisia Tanskasta

Det Danske Kriminalakademie on jakanut vuoden 2019 palkinnot seuraaville teoksille:

Palle Rosenkrantz -palkinnon parhaasta ulkomaalaisesta rikos- ja jännitysromaanista on voittanut Michael Connelly teoksella To slags sandhed.

Harald Mogensen -palkinnon parhaasta tanskalaisesta rikos- ja jännitysromaanista on voittanut Jesper Stein teoksella Solo.

Vuoden tulokkaan diplomi on myönnetty Søren Sveistrupille teoksesta Kastanjemanden.

Lue alkuperäinen uutinen.

 

Palkintouutisia Norjasta

Rivertonklubben on myöntänyt vuosittaisen Riverton-palkintonsa kirjailija Unni Lindellille teoksesta Dronen.

Lue alkuperäinen uutinen.

 

Palkintouutisia Ruotsista

Svenska Deckarakademin palkitsi vuoden parhaana dekkarina Camilla Greben teoksen Skuggjägaren. Parhaana käännösdekkarina palkittiin Jane Harperin teos En förlorad  man. 

Lue alkuperäinen uutinen

Ilmoita dekkariaiheinen tapahtumasi tapahtumakalenteriimme

Dekkariseura julkaisee kotisivuillaan tapahtumakalenteria, johon kootaan kirjoihin ja erityisesti rikos- ja jännityskirjallisuuteen liittyviä tapahtumia kautta Suomen.

Lähetä tapahtumasi tiedot (nimi, ajankohta ja paikka, lyhyt kuvaus, järjestäjän yhteystieto sekä tieto siitä, onko tapahtuma maksullinen vai maksuton) osoitteeseen: uutiset(at)dekkariseura.fi.

Alan tapahtumia voidaan nostaa esille myös Dekkariseuran Facebook-profiilissa.