Tapahtumat

Tapahtumakalenteri

Ajankohtaista

Seuraava dekkari-ilta 4.2.2020

Suomen dekkariseuran Kallion kirjastossa järjestämät dekkari-illat jäävät nyt joulutauolle. Seuraava dekkari-ilta pidetään 4.2.2020.

Kirjailija Max Seeckille historiallinen sopimus Hollywoodissa
Seeck kertoo Helsingin Sanomien haastattelussa, että Uskollinen lukija muuntuu 8–12-osaiseksi sarjaksi nimeltä The Witch Hunter, ja se tullaan todennäköisesti esittämään jossakin suoratoistopalvelussa.
Lue alkuperäinen uutinen Helsingin Sanomissa
Dekkariseura palkitsi Pentti Kirstilän

HORNANLINNA-KUNNIAKIRJA 2019
pitkäaikaisesta työstä suomalaisen rikoskirjallisuuden hyväksi

Suomen dekkariseura palkitsi kirjailija Pentti Kirstilän seuran erikoispalkinnolla, Hornanlinna-kunniakirjalla yhdistyksen 35-vuotisjuhlassa 25.10.  Kirstilä palkittiin pitkäaikaisesta työstään suomalaisen rikoskirjallisuuden hyväksi.

Pentti Kirstilä (s. 1948) kuuluu suomalaisen rikos- ja jännityskirjallisuuden arvostetuimpiin tekijöihin. Hänet on muun muassa palkittu Vuoden johtolanka -palkinnolla kaksi kertaa, vuonna 1987 (Sinivalkoiset jäähyväiset) ja 1993 (Imelda).

Kirstilän esikoisromaani Jäähyväiset rakkaimmalle ilmestyi vuonna 1977 ja esitteli tamperelaisen ylikonstaapeli Lauri Hanhivaaran, joka on ulkoiselta olemukseltaan väritön, sanoissaan sarkastinen ja ajatuksiltaan kyyninen. Varsinkin Kirstilän varhaistuotannossa näkyivät amerikkalaisen kovaksikeitetyn dekkarin vaikutteet. Kirstilän tunnetuimpia teoksia on Jäähy­väiset presidentille (1979), jossain määrin Frederick Forsythin Shakaalin kuviota hyödyntävä, mutta kuitenkin täysin omaperäinen kuvaus salamurhahankkeesta Suo­men presidenttiä vastaan. Matti Kassila ohjasi kirjasta samannimisen elokuvan vuonna 1992.

Hanhivaara-kirjoja on ilmestynyt useassa erässä. Vuosien 1977–83 romaanit sijoittuivat Tampereelle. Vuosien 1996–2002 romaaneissa Hanhivaara on muuttanut Helsinkiin, joskin parissa kirjassa hän sotkeutuu rikoksiin ulkomailla. Kirstilän tuorein teos Jäähyväiset Hanhivaaralle ilmestyi 2015.

Poliisiromaanien lisäksi Kirstilä on kunnostautunut psykologisen jännityksen saralla etenkin teoksillaan Imelda (1992) ja Elektra (1993). Ne ovat eräänlaisia postmoderneja dekkareita, joissa Kirstilä yhdistelee psykologista trilleriä, melodraamaa ja antiikin mytologiaa. Ihmismielen painotukset ovat vahvasti mukana kaikkialla hänen tuotannossaan. Ote on usein viileän älyllinen, ja esimerkiksi rikollishahmojaan hän luonnostelee kylmäävän tehokkaasti.

Kirstilän romaani- ja novellituotanto sisältää kaikkiaan 22 teosta. Lisäksi hän on kirjoittanut yhdessä puolisonsa Anja Angelin kanssa salanimellä Ursula Auer kolme romaania, joissa kaksikko hyödyntää tyylikkäästi klassisen salapoliisiromaanin perinteitä. Tuotantoon kuuluu myös pari näytelmää ja kuunnelma. Kirstilän kirjoista lienee tehty enemmän televisiodramatisointeja kuin kenenkään muun suomalaisen rikoskirjailijan.

Vuonna 2009 Pentti Kirstilälle myönnettiin valtion taiteilijaeläke.

Pentti Kirstilän pääasiallinen kustantaja on ollut WSOY. Hänen uusimman kirjansa kustantaja on CrimeTime.

Hornanlinna-kunniakirja on Suomen dekkariseuran hallituksen jakama harkinnanvarainen erikoispalkinto. Se myönnetään henkilölle tai taholle, joka on toiminnallaan pitkäaikaisesti ja määrätietoisesti vaikuttanut suomalaisen dekkarikulttuurin kehittymiseen. Hornanlinna-kunniakirjan ovat aiemmin saaneet Pirkko Arhippa (vuonna 2005), Matti Kassila (2009),  Eeva Tenhunen (2010) ja Outi Pakkanen (2014).

Erikoiskunniakirjan nimi viittaa suomalaisen dekkarin varhaishistoriaan. Toimittaja ja kirjailija Rudolf Richard Ruth (1889–1957) julkaisi salanimellä Rikhard Hornanlinna vuonna 1910 kaksi herrasmiessalapoliisi Max Rudolphista kertovaa tarinakokoelmaa, Kellon salaisuus ja Lähellä kuolemaa. Hornanlinnan kirjoja pidetään yleisesti lähtölaukauksina suomenkieliselle dekkarikirjallisuudelle.

Kansainvälisiä palkintouutisia

CWA:n Tikari-voittajat julkistettu

The Crime Writer’s Association (CWA) on julkistanut vuosittaiset Tikari-voittajat:

 • CWA GOLD DAGGER: M. W. Craven: The Puppet Show (Constable / Little Brown)
 • CWA JOHN CREASEY NEW BLOOD: Chris Hammer: Scrublands (Wildfire)
 • CWA ALCS GOLD DAGGER FOR NON-FICTION: Ben Macintyre: The Spy and the Traitor (Viking)
 • CWA IAN FLEMING STEEL DAGGER: Holly Watt: To The Lions (Raven Books)
 • CWA INTERNATIONAL DAGGER: Dov Alfon: A Long Night in Paris, tr Daniella Zamir (MacLehose Press)
 • CWA SAPERE BOOKS HISTORICAL DAGGER: S.G. MacLean: Destroying Angel (Quercus Fiction)
 • CWA SHORT STORY DAGGER: Danuta Kot writing as Danuta Reah: ‘The Dummies’ Guide to Serial Killing’ in The Dummies’ Guide to Serial Killing and other Fantastic Female Fables (Fantastic Books) - Highly commended: Teresa Solana: ‘I Detest Mozart’ in The First Prehistoric Serial Killer and Other Stories by Teresa Solana (Bitter Lemon Press)
 • CWA DAGGER IN THE LIBRARY: Kate Ellis
 • CWA DEBUT DAGGER: Shelley Burr: Wake - Highly commended: Catherine Hendricks: Hardways
 • BEST CRIME AND MYSTERY PUBLISHER: No Exit Press
 • DIAMOND DAGGER: Robert Goddard

Voittajat julkistettiin 24. lokakuuta järjestetyssä palkintojenjakotilaisuudessa Lontoossa. Mukana oli nyt ensi kertaa myös parhaimmalle rikos- ja jännityskirjallisuuden kustantajalle jaettava Tikari-palkinto.

Lue uutinen CWA:n sivuilla.

 

Lasiavain-palkinto ruotsalaiselle Stina Jacksonille

Ruotsalainen, Yhdysvalloissa asuva Stina Jackson on voittanut pohjoismaisen Lasiavain-dekkaripalkinnon esikoisromaanillaan Silvervägen (2018). Se on ilmestynyt tänä vuonna suomeksi nimellä Hopeatie. Suomentaja on Jaana Nikula ja kustantaja Otava.

Palkinnon myöntäjän Skandinaviska kriminalsällskapetin tiedotteen mukaan voittajateoksessa kaksi kertomusta punoutuu yhteen surullisessa ja yllättävä esikoistrillerissä. Mies etsii yöstä toiseen kadonnutta tytärtään öisellä norlantilaistiellä kunnes yllättäen kohtaa siellä tuuliajolla olevan teini-ikäisen.

Palkinto meni Ruotsiin kolmantena peräkkäisenä vuonna. Suomen ehdokkaana oli Timo Saarron romaani Kuoleman kuukausi (2017, Karisto) ruotsinkielisellä käännöksellä Dödsmånaden.

Muut ehdokkaat olivat Lilja Sigurðardóttir: Burið (Islanti), Unni Lindell: Dronen (Norja), ja Jesper Stein: Solo (Tanska).

 

Palkintouutisia Tanskasta

Det Danske Kriminalakademie on jakanut vuoden 2019 palkinnot seuraaville teoksille:

Palle Rosenkrantz -palkinnon parhaasta ulkomaalaisesta rikos- ja jännitysromaanista on voittanut Michael Connelly teoksella To slags sandhed.

Harald Mogensen -palkinnon parhaasta tanskalaisesta rikos- ja jännitysromaanista on voittanut Jesper Stein teoksella Solo.

Vuoden tulokkaan diplomi on myönnetty Søren Sveistrupille teoksesta Kastanjemanden.

Lue alkuperäinen uutinen.

 

Palkintouutisia Norjasta

Rivertonklubben on myöntänyt vuosittaisen Riverton-palkintonsa kirjailija Unni Lindellille teoksesta Dronen.

Lue alkuperäinen uutinen.

 

Palkintouutisia Ruotsista

Svenska Deckarakademin palkitsi vuoden parhaana dekkarina Camilla Greben teoksen Skuggjägaren. Parhaana käännösdekkarina palkittiin Jane Harperin teos En förlorad  man. 

Lue alkuperäinen uutinen

Vuoden johtolanka -palkinto Eva Frantzin romaanille Kahdeksas neito

Tiedote 5.3.2019

Suomen dekkariseura ry:n Vuoden johtolanka -palkinto edellisvuoden parhaasta kotimaisesta dekkariteosta on myönnetty Eva Frantzille romaanista Kahdeksas neito (ruotsink. alkuteos Den åttonde tärnan). Hän on ensimmäinen suomenruotsalainen kirjailija, joka palkitaan Vuoden johtolangalla.

Kahdeksas neito kuvaa hienosti suomenruotsalaisen pikkukaupungin miljöötä. Jännitys rakentuu hiljalleen ja ilman liiallista väkivaltaa. Erityisen kiitoksen Frantz ansaitsee nuorten kuvaamisesta. Hän pystyy sukeltamaan nuorten ajatuksiin uskottavasti ja tarkastelemaan heidän maailmaansa herkkävaistoisesti. Vaikka kirjailija uskaltaa käsitellä seksuaalisen hyväksikäytön kaltaista rankkaa teemaa, teos on sävyltään lempeä eikä liian moralisoiva. Ulla Lempisen suomennos tavoittaa erinomaisesti alkuteoksen kielen sävyt.

Eva Frantz (s. 1980) on espoolainen toimittaja. Kahdeksas neitoon hänen kolmas romaaninsa ja toinen sarjassa, joka kertoo poliisi Anna Gladista.

Vuoden esikoisdekkari -kunniakirjalla palkittiin Tuire Malmstedtin romaani Pimeä jää (Myllylahti 2018). Se on rakenteeltaan monitahoinen, yllättävä, jopa genreä uudistava poliisiromaani. Kirjassa käsitellään vakavaa aihetta, lapsen kuolemaa. Synkästä pohjavireestä huolimatta kirjailija ei mässäile raakuuksilla vaan tarjoaa lukijalle vetävän ja ajatuksia herättävän tarinan. Tuire Malmstedt (s. 1974) on pieksämäkeläinen opettaja. Pimeä jää on hänen esikoisteoksensa.

Johtolanka-voittajan ja parhaan esikoisen valinneeseen Vuoden johtolanka -palkintoraatiin kuuluivat Helena Hyvärinen, Matti Järvinen ja Kari Mäkinen.

Suomen dekkariseuran Ulkomaisen jännityskirjallisuuden kunniakirjalla palkittiin espanjalaisen Dolores Redondon romaani Tämän kaiken minä annan sinulle (suom. Sari Selander, Gummerus 2018). Redondo osaa yhdistää Espanjan rikkaan eeppisen kerrontaperinteen jännittävään rikosjuoneen ja tarkkavaistoiseen psykologiseen tutkielmaan rakkaudesta, petoksesta ja anteeksiannosta. Miljöönä olevan Galician jylhät maisemat ja viininviljelyn ankaruus toimivat upeana vastakohtana rikostarinan pikkusieluisuudelle ja luokkavihalle, kun päähenkilö, kirjailija Manuel Ortigosa joutuu selvittämään aviopuolisonsa äkillistä kuolemaa ja tämän kaksoiselämää, josta kirjailija ei ole ollut tietoinen.

 

Lisätietoja:

Eva Frantzin haastattelupyynnöt: Elisabeth Jansson, 040 745 1763 (elisabeth.jansson(at)sets.fi)

Tuire Malmstedtin haastattelupyynnöt: Niina With, 050 538 7088, niina(at)myllylahti.fi

Vuoden johtolanka -raati / Suomen dekkariseura: Matti Järvinen, puh. 0400 584 081 (matti.jarvinen(at)nysalor.net)
Suomen dekkariseura: Leena Korsumäki (pj), puh. 040 5361 624 (l.korsumaki(at)gmail.com)

Lue kaikkien palkintojen perustelut kokonaisuudessaan tästä.

Tiedote pdf-muodossa.

Ruumiin kulttuurin ilmestymisviikot ja mediakortti 2019

Dekkariseuran jäsenlehti Ruumiin kulttuuri ilmestyy jälleen tänä vuonna neljän numeron voimin. Ilmestymisviikot ovat: 14, 25, 42 ja 51.

Tämän sivun kautta löydät lehden mediakortin.

Ruumiin kulttuuri on ainutlaatuinen julkaisu, joka käsittelee dekkarikulttuurin kaikkia osa-alueita. Käräjät-osastossa arvioidaan uusia rikos- ja jännityskirjoja, tietoteoksia, elokuvia ja teatteriesityksiä. Etenkin suomeksi ilmestyvät kirjauutuudet pyritään käsittelemään lehdessä kattavasti: nykyään vuosittain julkaistaan noin 200 kirja-arvostelua. Lehdessä on myös kirjailijahaastatteluja, asiantuntijoiden esseitä ja tietenkin runsaasti tuoreita dekkarialan uutisia. 10 minun mieleeni -palstalla dekkarien ystävät eri aloilta esittelevät murhaavia kirjasuosikkejaan.

Ilmoita dekkariaiheinen tapahtumasi tapahtumakalenteriimme

Dekkariseura julkaisee kotisivuillaan tapahtumakalenteria, johon kootaan kirjoihin ja erityisesti rikos- ja jännityskirjallisuuteen liittyviä tapahtumia kautta Suomen.

Lähetä tapahtumasi tiedot (nimi, ajankohta ja paikka, lyhyt kuvaus, järjestäjän yhteystieto sekä tieto siitä, onko tapahtuma maksullinen vai maksuton) osoitteeseen: uutiset(at)dekkariseura.fi.

Alan tapahtumia voidaan nostaa esille myös Dekkariseuran Facebook-profiilissa.