Tapahtumakalenteri

Dekkariseuran jäsentapahtuma 5.6. Jarkko Sipilän rikoskävely

Jarkko Sipilä vetää suositun Aleksin rikoskävelynsä Dekkariseuran jäsentapahtumana tiistaina 5.6. klo 17. Mukaan mahtuu korkeintaan 30 henkeä ilmoittautumisjärjestyksessä. Sitovat ilmoittautumiset sähköpostitse sihteeri[at]dekkariseura.fi. Tilaisuus on maksuton ja tarkoitettu vain Dekkariseuran jäsenille.

Kokoontuminen on Senaatintorilla Aleksanteri II:n patsaan luona. Noin puolentoista tunnin aikana käydään läpi Aleksanterinkatuun tavalla tai toisella liittyvien oikeiden rikosten historiaa. Kävely päättyy Kolmen sepän patsaalle. Vaatetus sään mukaan.

Ilmoittautumistilanne 14.5. Mukaan mahtuu vielä.

Ruumiin kulttuuri 1/2018 on ilmestynyt

Ruumiin kulttuurin ykkösnumero ilmestyy pääsiäisen jälkeen viikolla 14. (Saattaapa se taas ehtiä jonkun postilaatikkoon jo ennen pääsiäistä, jos vanhat merkit paikkansa pitävät.)

Ykkösnumero on perinteisesti palkintonumero, eli pääosassa on Vuoden johtolanka -palkinnon voittaja Timo Saarto. Myös muut palkitut Heikki Valkaman Pallokala sekä Vilmos Kondro huomioidaan. Ykkösnumerossa artikkeli myös vuoden 1918 sisällissodan käsittelystä dekkareissa. Ja paljon muuta. Sisällysluettelo ja Timo Saarron haastattelu ovat luettavissa verkkosivujen Ruumiin kulttuuri -valikon alla.

Dekkariseuran vuosikokouskuulumisia

Suomen dekkariseura ry:n vuosikokous pidetttin lauantaina 24.3.2018 klo 15.00 Tieteiden talossa Helsingissä.

Kokouksessa käytiin läpi viime vuoden toimintaa ja taloutta ja samoin tämän vuoden toimintasuunnitelma ja talousarvio. Kokousmateriaalit ovat edelleen ladattavissa Toiminta-valikon Asiakirjat-alasivulla

Kokouksen henkilövalinnat: hallituksen puheenjohtajana jatkaa Leena Korsumäki. Hallituksen muiksi jäseniksi valittiin Jari Hanski, Aleksi Heikola, Matti Järvinen, Elo Lammi, Sini Paloheimo, Jaana Toivola, Eeva Vuortama ja PIrjo Ylöstalo.

Lukupiirit-alasivu nyt Toiminta-valikossa

Toiminta-kohtaan on lisätty uusi alasivu Lukupiireistä. Helsingin ja Jyväskylän lukupiirien kevään aikataulu ja käsiteltävät kirjat löytyvät sieltä. Jos olet kiinnostunut perustamaan dekkarilukupiirin omalle paikkakunnallesi ja olisit valmis toimimaan yhteyshenkilönä, voimme mainostaa käynnistyvää lukupiiriä näillä nettisivuilla sekä Dekkariseuran Facebook-sivulla. Ota yhteyttä puheenjohtajaan.

Vuoden johtolanka -palkinto Timo Saarrolle

Suomen dekkariseura ry:n Vuoden johtolanka -palkinto edellisvuoden parhaasta kotimaisesta dekkariteosta on myönnetty Timo Saarrolle romaanista Kuoleman kuukausi (Karisto 2017). Parhaana esikoisdekkarina palkittiin Heikki Valkaman Pallokala ja ulkomaisen jännityskirjallisuuden tunnustuksen sai unkarilainen Vilmos Kondor.

Kuoleman kuukausi on taitavasti rakennettu historiallinen dekkari. Se luo elävän ajankuvan vuoden 1917 Helsingistä, vähän ennen Suomen sisällissotaa. Saarto kuvaa tarkkanäköisesti järjestysvallan sekasortoa ja osapuolten välillä kytevää epäluuloa. Romaanin erityinen ansio on eläytyvä henkilökuvaus. Päähenkilöt ovat sympaattisia mutta tuntuvat kuitenkin aidoilta oman aikansa ihmisiltä. Juoni vetää mukaansa ja pitää otteessaan loppuun asti. Teoksellaan Saarto osoittaa kuuluvansa suomalaisen historiallisen dekkarin kärkikaartiin.

Timo Saarto (s. 1957) on helsinkiläinen teologian maisteri. Kuoleman kuukausi on hänen kolmas romaaninsa. Hän voitti Kariston kirjoituskilpailun vuonna 2010 esikoisteoksellaan Vaitelias poika, joka ilmestyi 2011. Toinen romaani Vesimiehen aika ilmestyi 2015.

Saarto palkittiin ensimmäisenä uudella Johtolanka-palkinnolla, jonka on suunnitellut kuvanveistäjä Inka Nieminen. Palkinto muodostuu teräksisestä Johtolanka-tekstistä, joka on kiinnitetty moottorisahaketjuun.

Vuoden esikoisdekkari -kunniakirjalla Suomen dekkariseura palkitsi Heikki Valkaman romaanin Pallokala (Tammi 2017). Se vie lukijan kiinnostavalle kulttuuriselle makumatkalle Japaniin. Päähenkilö on erityisen mielenkiintoinen, sillä huippukokki ei ole tyypillinen dekkarissa rikoksia ratkova henkilöhahmo. Pallokala on esikoisteokseksi harvinaisen kypsä näyte viihdyttävän kirjoittamisen taidosta. Helsinkiläinen Heikki Valkama (s. 1975) työskentelee esimiehenä Yle Uutisissa ja on ollut aiemmin mm. Imagen, Mondon ja Ylioppilaslehden päätoimittaja. Hän on asunut vuosia Japanissa.

Voittajan ja parhaan esikoisen valinneeseen Vuoden johtolanka -palkintoraatiin kuuluivat Helena Hyvärinen, Matti Järvinen ja Kari Mäkinen.

Ulkomaisen jännityskirjallisuuden kunniakirjalla palkittiin unkarilainen salanimi Vilmos Kondor Budapest Noir -sarjastaan (Tammi). Teokset sijoittuvat Unkarin lähihistorian vuosiin 1936-1956. Näistä neljä osaa (Budapestin varjot, Budapestin synnit, Budapestin vakooja, Budapestin raunioissa) on suomennettu ja viides on tulossa Tähti Schmidtin kääntämänä. Päähenkilö on rikostoimittaja Zsigmond Gordon ja kirjojen tyyli perinteistä kovaksikeitettyä jännityskirjallisuutta. Kondor kuvaa Unkarin tärkeitä historiallisia vaiheita tavalla, jollaiseen maassa ei ole aiemmin rohjettu tarttua. Suomen dekkariseura haluaa tällä kunniakirjalla nostaa esiin myös pieniltä ja harvinaisilta kielialueilta suomennetun jännityskirjallisuuden merkitystä.

Tervetuloa uudistetuille nettisivuille!

Uudistuksen yhtenä tavoitteena on ollut, että sivut toimivat paremmin myös mobiililaitteissa. Uusien sivujen työstäminen on osittain kesken,  esimerkiksi tekstisisältöjen ajantasaistaminen on vielä työn alla. Myyntituotteista vanhat lehtinumerot puuttuvat vielä kauppaosiosta.

Palaute uudistetuista nettisivuista on tervetullutta. Voit lähettää sitä esim. yllämainittuun jasenasiat-sähköpostiin tai vaikkapa suoraan puheenjohtajalle, jonka yhteystiedot löydät tämän etusivun alareunasta.