Jäsentilaisuudet

Säännöllisten vuotuisten tapahtuminen lisäksi Dekkariseura on järjestänyt useita erillisiä jäsentapahtumia tai -tapaamisia.

2005

Pentti Siimes, Matti Ranin ja Matti Kassila Palmu-laatan paljastustilaisuudessa.

Mika Waltarin luoman klassisen dekkarihahmon komisario Palmun muistoa kunnioitettiin järjestämällä Helsingin Kruununhaassa 12.5.2005 aiheeseen liittyvä, kaikille avoin seminaari sekä muistolaatan paljastustilaisuus. Seminaarissa Kirsi Luukkanen piti esitelmän Palmu-kirjoista ja Jussi Karjalainen haastatteli Palmu-elokuvien tekijöistä Matti KassilaaMatti Raninia ja Pentti Siimestä. Esityksiä saapui kuuntelemaan lähes 200 henkeä, ja enemmänkin olisi tullut jos tiloihin olisi mahtunut. Seminaarin jälkeen siirryttiin komisario Palmun ”kotitalolle” (Rauhankatu 11), jossa paljastettiin komisario Palmun muistolaatta. Paljastustilaisuuden jälkeen halukkailla oli vielä lukuisten pyyntöjen johdosta uusi mahdollisuus osallistua Palmu-asiantuntija Jari Lehessaaren vetämälle kävelykierrokselle elokuvista tutuille tapahtumapaikoille.

Dekkarikirjaston saatua Helsingissä Kallion kirjastosta uudet remontoidut tilat järjestettiin tiloissa tupaantuliaiset 10.5.2005. Kaikille avoimessa tapahtumassa yleisöllä oli mahdollisuus tutustua dekkarikirjaston kokoelmiin ja seurata dekkarikirjailijoiden Jaana AiraksinenAta Hautamäki ja Marko Leino haastatteluja.

Dekkariseuran vuosikokouksen yhteydessä 12.3.2005 järjestettiin jäsentilaisuus, jossa keskusteltiin 20 vuotta täyttäneestä Vuoden johtolanka -palkinnosta. Keskustelun alustajana toimi Janne Mäkelä, ja mukana olivat Johtolanka-palkitut kirjailijat Tuula-Liina Varis ja Taavi Soininvaara.

Helsingin kaupunginteatterin näytelmään Hitchcock ja blondiDekkariseura tarjosi 50 jäsenelleen alennushintaisen lipun. Ennakkonäytöksen jälkeen seura ja teatteri järjestivät paneelikeskustelun näytelmän teemoista. Keskustelijoina olivat Asko AlanenOuti HeiskanenRisto Raitio sekä näytelmän ohjaaja Neil Hardwick. Tapahtuma osoittautui niin suosituksi, että alennusliput loppuivat välittömästi kesken.

Rauman kaupunginteatteriin järjestettiin 22.1.2005 jäsenretki katsomaan Matti Yrjänä Joensuun rikosromaaniin perustuvaa näytelmää Harjunpää ja rakkauden nälkä.

2004

Dekkariseuran 20-vuotisjuhlan illanvietossa puhui myös silloinen seuran puheenjohtaja Keijo Kettunen.

Dekkariseuran 20-vuotisen toiminnan juhlavuoden päätapahtuma järjestettiin Helsingissä 18.9.2004. Juhlapäivän ulkomaisina kirjailijavieraina olivat englantilainen Peter Lovesey ja islantilainen Ævar Örn Jósepsson. Juhlapäivään kuului Tieteiden talossa järjestetty kaikille avoin seminaari sekä jäsenille järjestetty illanvietto ravintola Tervasaaren aitassa. Ulkomaisten vieraiden lisäksi seminaarissa esiintyivät mm. suomalaiset dekkarikirjailijat Paul-Erik HaatajaSeppo JokinenLeena LehtolainenJuha NumminenOuti PakkanenMatti Rönkä ja Taavi Soininvaara. Seminaarin yhteydessä julkistettiin Dekkariseuran julkaisusarjassa ilmestynyt suomalaisten eturivin dekkarikirjailijoiden ketjudekkari Kultainen peura. Juhlaillalliselle osallistui lähes 100 henkeä. Illallisen lisäksi ohjelmassa oli tietokilpailu, arpajaiset ja juhlapuhe, jonka piti kirjailija ja seuran entinen puheenjohtaja Jukka Parkkinen. Myös ulkomaiset kirjailijavieraat esiintyivät illanvieton yhteydessä.

Palmuasiantuntija Jari Lehessaaren vetämä kävelykierros Komisario Palmu -elokuvien tapahtuma- ja kuvauspaikoille järjestettiin jäsenille 12.5.2004.

Jyväskylän kaupunginteatteriin järjestettiin jäsenmatka 27.3.2004 katsomaan Leena Lehtolaisen dekkariin perustuvaa näytelmää Ennen lähtöä.

Dekkariseuran vuosikokouksen yhteydessä 20.3.2004 järjestettiin jäsentilaisuus, jossa kirjailija Taavi Soininvaaranalustuksen jälkeen keskusteltiin kaikkien aikojen parhaista dekkareista. Vuoden aikana Ruumiin kulttuuri -lehdessä järjestettiin myös jäsenäänestys kaikkien aikojen parhaista dekkareista.

Helsingin yliopiston kirjaston Rotundassa järjestettiin 10.3.–31.5.2004 Suomalainen dekkari 100 vuotta -näyttely. Näyttely järjestettiin yliopiston kirjaston ja Dekkariseuran yhteistyönä ja sen kokosi Risto Hannula seuran hallituksen avustamana.

Michael Connelly Dekkariseuran jäsentilaisuudessa.

Helsingin yliopiston julkaiseman suomenruotsalaisen dekkariklassikon (Herra Corpwieth herrasmiessalapoliisi ja Kaksoisolennon arvoitus) suomennoksen johdosta Dekkariseura järjesti yliopiston kirjastolla jäsentilaisuuden 18.11.2003, jossa ylikirjastonhoitaja Kai Ekholm ja teoksen suomentaja Heikki Kaukoranta kertoivat kirjasta ja esittelivät sen tapahtumapaikkoja. Paikalla oli noin 40 henkeä, eli niin paljon kuin tiloihin mahtui.

Amerikkalaisen rikoskirjailijan Michael Connellyn Suomen-vierailun yhteydessä järjesti Dekkariseura yhteistyössä Connellyn suomalaisen kustantajan Gummeruksen kanssa 17.9.2003 jäsenillan, jossa Juri Nummelin haastatteli kirjailijaa. Tilaisuuteen osallistui noin 40 henkeä, eli niin paljon kuin tilaan mahtui.

Dekkariseura ja Hanasaaren ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus järjestivät Hanasaaressa Espoossa 4.9.2003 dekkari-illan, jossa rikoskirjailijat Helene Tursten ja Sven Westerberg Ruotsista ja Thomas Wulff Suomesta keskustelivat ruotsalaisen Ulf Örnkloon johdolla aiheesta Dekkari yhteiskunnan valossa.

Dekkariseura järjesti 17.5.2003 Tampereella dekkariaiheisen jäsentapahtuman Rikospaikkana Tampere, jossa mm. dekkarikirjailijat Seppo Jokinen ja Wexi Korhonenkeskustelivat romaaniensa paikallisluonteesta.

Dekkariseura oli mukana järjestämässä Päivälehden museoon Helsingissä 22.3.2003 Rikos lehdessä -aiheista tapahtumaa Liian kaunis ilta murhalle. Tilaisuudessa esiintyivät mm. rikoskirjailijat Tapani Bagge ja Harri Nykänen.