Ruumiin kulttuuri 4/2012 sisällysluettelo

Pääkirjoitus

Kuulustelut

Lars Kepler
”Viemme aamulla lapset kouluun ja tulemme sen jälkeen kotiin kirjoittamaan. Tietokoneemme ovat samalla pöydällä vierekkäin”, kuvailee huippusuosittu ruotsalainen kirjailijapariskunta tiivistä yhteistyötään.

Heleena Lönnroth
Henkimaailman asiat, enteet ja loitsut ovat vahvasti läsnä jo 20 vuotta dekkareita kirjoittaneen Heleena Lönnrothin tuotannossa.

Elizabeth Hand
Amerikkalainen Elizabeth Hand sijoitti synkän trillerinsä Pohjolaan, muun muassa hyiseen Helsinkiin, jota Suomessa vieraillut kirjailija kertoo rakastavansa.

Vuoden esikoisdekkaristit
2012 on ollut erinomainen esikoisdekkarivuosi. Kuulustelimme kahdeksaa kotimaista tekijää heidän ensimmäisistä rikosprojekteistaan.

Tähtäimessä

Ilkka Remes
Suomen suosituin trillerikirjailija saavutti 50 vuoden merkkipaalun, pysyy poissa julkisuudesta ja virittää tarinansa edelleen korkeille kierroksille.

Dekkarilukupiirit
Dekkareihin erikoistuneet lukupiirit keräävät lukijoita keskustelemaan jännittävistä kirjoista niin pääkaupunkiseudulla kuin muuallakin Suomessa.

Rakkautta & Anarkiaa
Helsingin syksyinen elokuvafestivaali tarjosi runsaasti katsottavaa rikos- ja jännitysfilmien ystäville.

Vakiot

Rikosten poluilta
Milla Ollikainen voitti Rikos kannattaa -kirjoituskilpailun. Dekkarilauantai veti yleisöä Helsingin kirjamessuilla, ja elokuvien 50-vuotiasta James Bondia on juhlittu läpi syksyn.

Kymmenen minun mieleeni
”Parhaimmat dekkarit ovat niitä, jotka herättävät ajatuksia”, kiteyttää tämänkertaisen suosikkilistan laatija, historiantutkija ja taannoinen Johtolanka-raadin jäsen Tuula Okkonen.

Tunnustuksia
Åsa Larssonin Uhrilahja palkittiin Ruotsissa vuoden parhaan rikosromaanina. Brittiläinen Kultatikari meni Irlantiin Gene Kerriganille.

Kuolleita
Pahan kosketus -filmiklassikon pohjaromaanin toinen tekijä Robert Wade ja psykologisen jännityksen taitaja Margaret Yorke ovat poissa.

Murha ei vanhene
Fergus Humen The Mystery of a Hansom Cab oli Britanniassa 1880-luvun lopun menestysteos ja julkaistiin nopeasti myös suomeksi nimellä Eksyksissä.

Käräjät

Elokuvat
James Bondin juhlaelokuva 007 Skyfall päivittää agenttisaagan onnistuneesti 2010-luvulle. Lars Keplerin ja George V. Higginsin romaanit siirtyivät valkokankaalle.

Teatteri
Yksi rakastetuimmista suomalaisista dekkareista, Eeva Tenhusen Mustat kalat, dramatisoitiin komeasti näyttämölle Savonlinnan teatterissa.

Tietokirjat
Kotimaisen dekkarin kärkinimet kertovat urastaan teoksessa Miten rikoskirjani ovat syntyneet. Komisario Seppo Sillanpää muistelee lähes 40 vuoden työputkeaan Skoudena Stadissa.

Dekkarit ja jännitys
Käräjätuomarien käsittelyssä loppuvuoden rikosproosaa 54 kirjan verran.