Ruumiin kulttuuri 4/2005 sisällysluettelo
Pääkirjoitus
Risto Raitio
Paronitar pitää tunneleista
Helsingin tämänvuotisten kirjamessujen tähti oli brittijännityksen mestari Ruth Rendell, jolta ilmestyi sopivasti messujen alla ensimmäinen Barbara Vine -suomennos Nokikolarin poika. Tiukan messuohjelmansa lomassa Baberghin paronitar kävi Tiina Torpan kanssa antoisan keskustelun kirjoista, metroista ja elämästä.
Dekkarilauantai 29.10.2005
Kuvasatoa rikospäivän paneeleista.
Mustien kalojen lumo ei häviä
Haastattelusarja ’Laukauksia lähimenneisyydestä’ päättyy kymmenenteen osaan. Keijo Kettunen tapasi itärajan pinnassa Kiteellä Eeva Tenhusen, jonka kirjat ovat säilyttäneet suosionsa vuosikymmenestä toiseen. Lukijoiden rakastama esikoinen Mustat kalat kamppaili viime vuonna jälleen tiukasti kaikkien aikojen parhaan kotimaisen dekkarin tittelistä.
Alibeja Vilnassa
Leena Lehtolaisen raportti Liettuan ensimmäiseltä kansainväliseltä dekkarifestivaalilta.
Mummi kutoo noiria
”Noir ei ole pelkästään ahdistuneiden miesten väkivaltaista kirjallisuutta. Se voi olla myös ahdistuneiden naisten kirjoittamaa väkivaltaista kirjallisuutta”, muistuttaa Juri Nummelin. Laajassa artikkelissa käsiteltävinä ovat eturivin noir-naiset Margaret Millarista Ursula Curtissiin ja Charlotte Armstrongista Dorothy B. Hughesiin.
Saksalainen Holmes ja väärennetty Conan Doyle
1900–1910-luvulla julkaistiin suomeksi Arthur Conan Doylen nimissä kaksi teosta, joille ei kuitenkaan löydy vastinetta mestarin alkuperäisestä tuotannosta. Mistä oikein oli kysymys?
Teologiaa, komisario Palmu
Eero Vartio syventyy uskonnollis-teologisiin kerrostumiin, joita löytyy Mika Waltarin kaikista kolmesta Palmu-dekkarista.
Kuolleita
Modesty Blaisen pauloissa
Modesty Blaisen pitkäaikainen piirtäjä Enric Badia Romero vieraili syyskuussa Helsingin sarjakuvafestivaaleilla ja joutui Pekka Tuliaran tenttiin.
Nyrkinisku joka tuntuu isoäidin haudassakin
Toinen rikossarjakuvan mestari, Agentti X-9:n ja Rip Kirbyn luoja Alex Raymond, on pääosassa Veli-Matti Huhdan esseessä.
Sarjakuvadynamiikkaa valkokankaan sommitelmina
Asko Alanen pohtii sarjakuvaromaanien ja rikoselokuvien yhteyksiä, malleinaan Sin City– ja A History of Violence -kirjat sekä niistä tehdyt tuoreet filmisovitukset.
Leffa- ja videomania
Katseltavina muun muassa Fernando Meirellesin komea John le Carré -filmatisointi Uskollinen puutarhuri, Shane Blackin postmodernistinen joulupulp-revitys Kiss Kiss Bang Bang sekä Florent Sirin Panttivanki, Robert Crais’n romaanin filmisovitus, jossa Bruce Willis tasapainottelee panttivankineuvottelijana.
Populaarikulttuuria kieli poskessa
Kristina Malmion väitöskirja pureutuu 1910- ja 1920-lukujen populaarikirjallisuuteen: viiden ’tapaustutkimuksen’ joukossa on myös kaksi parodista, lajikaavoilla leikittelevää dekkaria.
Kirjakäräjät
Syksyn satoa on kertynyt jälleen yli 40 kirjan verran.