Ruumiin kulttuuri 2/2012 sisällysluettelo

Pääkirjoitus

Kuulustelut

Outi Pakkanen
Tuttu päähenkilö Anna Laine palaa syksyllä tapahtumien keskipisteeseen Outi Pakkasen uudessa romaanissa Toinen kerros. Edellinen, Julma kuu, ilmestyi vastikään keväällä.

S. J. Watson
”On ollut uskomaton vuosi!” tunnustaa Helsingissä käväissyt britti S. J. Watson, hurjaa suosiota niittäneen esikoistrillerin Kun suljen silmäni tekijä.

Alicia Giménez Bartlett
Espanjalaisen naisdekkarin uranuurtaja Alicia Giménez Bartlett esittäytyi vihdoin suomalaisille Petra Delicado -sarjansa avausteoksella.

Tähtäimessä

Peter Temple
Australian uuden rikoskirjallisuuden ykkösnimi Peter Temple on kerännyt roppakaupalla palkintoja mutta jäänyt Suomessa kielimuurin taakse.

Daniel Woodrell
Amerikkalaisen country noirin kummisetä Daniel Woodrell nousi suuren yleisön tietoisuuteen, kun hänen romaaninsa Winter’s Bone sovitettiin elokuvaksi.

Uotilan isäntä
Emil Nervander kirjoitti synkän kirvesmurhatarinan jo vuosikymmeniä ennen suomalaisen salapoliisiromaanin syntyä.

Seksidekkarit
Vanhat seksidekkarit on löydetty uudelleen 2010-luvun alussa, ja uusiakin on syntynyt.

Vakiot

Rikosten poluilta
Stieg Larssonin menestysdekkari pitkästytti Elmore Leonardin pahemman kerran. William Boyd värvättiin seuraavan James Bond -kirjan tekijäksi.

Kymmenen minun mieleeni
Viimevuotinen Johtolanka-voittaja Antti Tuomainen kokosi noir-henkisen suosikkilistan.

Tunnustuksia
Brittiläisen Mo Hayderin Gone nappasi USA:ssa Edgar-palkinnon viime vuoden parhaana rikosromaanina.

Kuolleita
Ruotsalainen ekologisen trillerin veteraani Staffan Westerlund ja amerikkalainen vakoilujännärien tekijä Bill Granger ovat poissa.

Murha ei vanhene
Eric Amblerin Oikeuden pitkä käsi on vakoiluromaanin merkkiteos, joka syntyi aivan toisen maailmansodan kynnyksellä.

Käräjät

Elokuvat
Nuoren tytön identiteetti pirstoutuu uskonnollisen kultin paineessa elokuvassa Martha Marcy May Marlene. Lionel Shriverin romaaniin pohjautuva Poikani Kevin kertoo koulusurmaajan äidin ahdistavasta elämästä.

Teatteri
Dekkariseuralaiset kävivät Tampereen teatterissa katsomassa hienon Murhaloukun. Kai Lehtisen pojasta Aape Lehtisestä tuli Salossa toisen polven Raid.

Tietokirjat
Serenadi G-ruudissa esitettiin akateemisessa ympäristössä, kun Jouko Raivio väitteli Tampereella tohtoriksi G-mies Jerry Cottonin portinvartijoista.

Dekkarit ja jännitys
Kevätkauden runsaasta dekkaritarjonnasta langetetaan 55 tarkoin harkittua tuomiota.