Ruumiin kulttuuri 4/2011 sisällysluettelo

Pääkirjoitus

Kuulustelut

Pirkko Arhippa
Suomalaisen dekkarin grand old lady Pirkko Arhippa tietää tarkasti, milloin hän aloitti jännityskirjailijan uransa – 12.11.1966 kello 11, jolloin hän istahti kirjoituskoneen ääreen ja alkoi naputella esikoisromaaniaan Murha on sydämen asia.

Indrek Hargla
”Keskiaikainen Tallinna on täydellinen paikka rikosmysteereille”, uskoo virolainen kirjailija Indrek Hargla, jonka dekkareissa apteekkari Melchior ratkoo murhia 1400-luvun kukoistavassa kauppakaupungissa.

Mihkel Raud
Toisen virolaisen kirjamessuvieraan, mediatähti Mihkel Raudin, dekkaridebyytti pyörii suurilla kierroksilla terrorismin, politiikan ja väkivallan maailmassa.

Anders Roslund
Palkitun kirjailijakaksikon toinen puolisko Anders Roslund kävi Helsingissä ilman Börge Hellströmiä, mutta päällimmäisenä puheenaiheena oli kuitenkin duon yhteistyö.

Michael Hjorth & Hans Rosenfeldt
Uusi ruotsalainen dekkaristipari teki psykologi-päähenkilöstään epämiellyttävän ihmisen, ylimielisen ja omahyväisen älykön.

Tähtäimessä

Dekkarimaa Viro
Indrek Harglan ja Mihkel Raudin haastattelujen jatkona katsaus eteläisen naapurin vanhaan ja uuteen rikoskirjallisuuteen.

Nick Carter
125-vuotias supersankari on päässyt vuosien varrella kioskikirjoista myös valkokankaalle ja kuunnelmiin.

Wilbur Smith ja Robin Hunter
Seikkailujännityksen museosta nostetaan päivänvaloon kaksi vanhaa suosikkia, joiden värikkäissä tarinoissa liikutaan Afrikan kunnailta terrorismin syövereihin.

Vakiot

Rikosten poluilta
Dekkarit ja niiden tekijät olivat jälleen komeasti esillä Helsingin kirjamessuilla. KrimiHelsinki veti saksankielisen jännityksen ystäviä Kansallisteatteriin marraskuussa.

Kymmenen minun mieleeni
Yleisradion legendaarinen musiikkitoimittaja Jake Nyman kertoo, mitkä kymmenen dekkaria häntä tällä hetkellä miellyttävät.

Koekeittiö
Koekeittiö lähtee vetämään henkeä, mutta ennen sitä herkuttelee Johannes Mario Simmelin sienileikkeillä ja jäätelöannoksella.

Tunnustuksia
Tom Franklin palkittiin Kultatikarilla Britanniassa. Arne Dahlin rikosromaani on vuoden ykkönen Ruotsissa.

Kuolleita
Tv-sarjan komisario Wexford eli näyttelijä George Baker on poissa.

Keskustelua
Dekkaristit Kristina ja Ove Paul kommentoivat cozy-mysteerien tilannetta Suomessa.

Käräjät

Elokuvat
Nicolas Winding Refnin tyylikäs ohjaus Drive pohjautuu löyhästi James Sallisin romaaniin. Joona Tenan kotimainen Syvälle salattu yhdistelee psykologista trilleriä ja kauhufantasiaa.

Sarjakuvat
Tosipohjaisen ranskalaisen kirjasarjan avauksessa juutalaisliikemies Joseph Joanovici lyö rahoiksi Pariisissa mutta sotkeutuu vaaralliseen yhteistyöhön natsi-Saksan kanssa.

Tietokirjat
John Curran on uppoutunut jälleen Agatha Christien muistikirjoihin. Pohjoismaisesta rikoskirjallisuudesta on syntynyt akateeminen artikkelikokoelma.

Dekkarit ja jännitys
Käräjätuomarit urakoivat uuden ennätyksen, 56 lausuntoa murhaavista uutuuskirjoista.