Leena-Kaisa Laakso

Nuortendekkari valloittaa ja vaikuttaa Nuorille suunnatuista dekkareista löytyy vetäviä juonia, hersyviä hahmoja sekä aimo annos viisikkohenkisyyttä. Mutta millaista on kirjoittaa nuorille tänään? Jututettavana kolme tänä vuonna julkaissutta nuortendekkaristia: Ari Paulow, Kalle Veirto ja Ansu Kivekäs.

Kustantamoissa nuorisodekkarit eivät ole massatuotteita. Niitä kuitenkin julkaistaan. Otavalla uskotaan klassisiin aineksiin: ”Kotimaisissa nuorten dekkareissa on jännitystä ja seikkailuja, tähän päivään linkittyneinä. Kansainvälisellä rintamalla nuorten dekkarit lähestyvät aikuisten dekkarimaailmaa, totuttua tummemman sävyisinä. Voidaan puhua uudesta nuorten aikuisten kohderyhmästä, ja dekkareista, joissa on synkempi ja rankempi maailmankuva”, Otavan lastenkirjapäällikkö Heli Hottinen pohtii. Karistolla nuorten dekkarit nähdään marginaalisena ilmiönä. ”Tällä hetkellä jyräävät dystopiat, kauhu ja paranormaalit ilmiöt. Meillä alkaa kyllä keväällä 2013 Johanna Hulkon upouusi Geoetsivät-sarja, jossa on sivujuonena myös pieni jännitys- tai dekkarikuvio. Ja Veirron dekkarit ovat hyvin suosittuja”, kustannuspäällikkö Sanna Laaksonen kertoo.

Miksi nuoret, miksi dekkari?
Ari Paulow tunnetaan oululaisdekkareistaan, Kalle Veirtonuorten Henkka & Kivimutka -etsiväsarjastaan ja Ansu Kivekäsvärikkäistä nuortendekkareistaan. Kaikilla on omintakeinen tyyli ja maailma. Miksi juuri nuoret, miksi dekkari? ”Nuortenromaanit tutustuttivat minut kirjallisuuden maailmaan. Halusin jatkaa perinnettä – maksaa velkani. Nuorille suunnatun jännärin kirjoittaminen oli helppoa, mutta vaati kykyä ja halua eläytyä heidän maailmaansa”, kertoo nuortendekkaristina Otavalla debytoinut Paulow. Paulowin kirjassa Surmankarin vangit matkataan veneellä Iijoen suistossa, hiivitään pimeässä ja kohdataan kaameita aitoon viisikkotyyliin. ”Dekkari oli aika luonnollinen valinta, koska lukioikäisenä ja nuorena aikuisena luin niitä paljon. Hyvässä dekkarissa on sopivassa suhteessa toimintaa, jännitystä ja huumoria.” Kalle Veirto on jo alan konkari kymmenosaisella Etsivätoimisto Henkka & Kivimutka -sarjallaan. Uutuuskirja Etsivätoimisto Henkka & Kivimutka ja suuri salapoliisikisa on Kariston julkaiseman sarjan päätös. ”Kirjoitin ensin aikuisille, mutta niistä teoksista ei ollut kukaan kiinnostunut. Sitten kirjoitin nuorille urheiluaiheisia kirjoja. Jossain vaiheessa joku kysyi, enkö osaa kirjoittaa muusta kuin urheilusta, ja näyttääkseni, että osaan, siirryin pikkudekkarien pariin”, Veirto kertoo. Kannatti. Suosio on ollut vankka. Alkuperäisidean Veirto kertoo varastaneensa aikoinaan omalta pojaltaan. ”Hän oli alakoulun neljännellä kirjoittanut aineen, joka alkoi lauseella: Moi, mä olen Lauri! Siinä oli se jokin.” Kaikki H & K:t alkavat moi-tervehdyksellä tai ainakin ”moi” on ensimmäisessä lauseessa. Ansu Kivekkään uutuus Tuli perheen alla on itsenäinen jatko-osa kahdelle edelliselle nuortenjännärille. Kirjat on julkaistu Tammen nuorille suunnatussa Musta Kaista -sarjassa. Kivekäs ammentaa inspiraatiota ennen kaikkea omasta nuoruudestaan. ”Nuorille kirjoittamisessa yritän pyrkiä toivon ylläpitoon. Että asiat järjestyvät, niihin voi vaikuttaa, jos ei yksin niin yhdessä.”

Ideoita ja suunnittelua
Paulow kertoo kustantajan pyytäneen häneltä nuorille suunnatun, reaalimaailmaan sijoittuvan romaanin. Nyt haluttiin jotain muuta kuin fantasiaa. ”Tarinan ja henkilöhahmojen kehittelyyn meni – uskokaa tai älkää – muutamia tunteja. Tapahtumapaikat ovat tuttuja, Kempele ja Iijoen suiston salaperäiset uomat ja viidakkomaiset saaret”, kirjailija kertoo. Rikostarinan suunnittelu lähtee Paulowilla rikoksista. ”Sitten on vuorossa henkilögallerian suunnittelu. Usein käytän hahmojeni mallina olemassa olevia ihmisiä. Seuraavaksi laadin juonikaavion.” Veirron miljöönä on aina kotikatu Lahdessa. ”Muuten kaikki vedetään hatusta, riistetään luonnosta ja kanssaihmisiltä. Olen huono keksimään juonia, joten ne keksivät itsensä.” ”Usein hyvässä kirjallisuudessa on pikkuisen dekkaria mukana. On jännitteitä, toimintaa, arvoituksia, kysymyksiä joihin kaivetaan vastauksia. Urheiluaiheinen kirja on samanlainen kuin dekkari: urheilu tarjoaa ympäristön, hyviä motiiveja ja toimintaa, sitten voi vääntää rautalangasta kehikon, sulattaa muoviputkesta jalukset ja sutia purkista väriä niin kuin lystää. Kun rakennelmalla on LHS:n punainen pipo, se on urheilukirja. Kun sen selkään lyödään kirves, tulee dekkari”, Veirto kiteyttää. Ansu Kivekäs kertoo uusimman kirjansa idean syntyneen automatkalla Porista Helsinkiin. ”Mietin, miten luuserisankari Jukkis Janatuisesta tuli mitä tuli. Mielessäni oli myös Ruskeasannan hautausmaa ja kappeli. Inspiroiva kalmisto Tuusulan moottoritien ja Helsinki-Vantaan kiitoratojen puristuksessa.”

Värikkäät henkilöt
Kaikilla haastatelluilla on värikäs henkilökaarti. Veirto on kirjoittanut sarjaa niin kauan, että henkilötkin elävät jo omaa elämäänsä. ”En edes muista, mistä nämä heput purskahtivat tällaisina mieleen. Nyt tuntuu kuin ne olisivat olleet siellä aina… Omilta lapsilta ja aika perinteisistä aineksista olen ammentanut.” Paulowin kirjan suurin sankari on 11-vuotias Elli, esikuvana oli oma tytär. Kivekäs kertoo henkilöidensä olevan risteytyksiä tutuista tyypeistä, omasta itsestä ja kuvitellusta. ”On mielenkiintoista asettua jonkun hyypiön pään sisälle, olla joku muu. Siitä henkilöni syntyvät. Jukkis Janatuinen on lempihahmoni ja toiveminäni, hän jaksaa uskoa tulevaan ja nousee yhä uudelleen jaloilleen.”

Haastateltujen kirjailijoiden nuorisodekkarit

Ari Paulow
2012 Surmankarin vangit Kirjan on kustantanut Otava.

Kalle Veirto
2008 Etsivätoimisto Henkka & Kivimutka
2008 Etsivätoimisto Henkka & Kivimutka rakastuu
2009 Etsivätoimisto Henkka & Kivimutka ja keltainen polkupyörä
2009 Etsivätoimisto Henkka & Kivimutka ja laulava joulupukki
2010 Etsivätoimisto Henkka & Kivimutka ja kadonnut koira
2010 Etsivätoimisto Henkka & Kivimutka ja syytön Kake
2011 Etsivätoimisto Henkka & Kivimutka ja kauppakeskuksen kummitus
2011 Etsivätoimisto Henkka & Kivimutka ja kätketty lipas
2012 Etsivätoimisto Henkka & Kivimutka ja mafian vanki
2012 Etsivätoimisto Henkka & Kivimutka ja suuri salapoliisikisa Kirjat on kustantanut Karisto.

Ansu Kivekäs
2008 Päin Porkkalaa
2010 Täysillä metsään
2012 Tuli perheen alla Kirjat on kustantanut Tammi.

”Kirjoittaessani nuorille yritän pyrkiä toivon ylläpitoon”, sanoo Ansu Kivekäs.

”Nuorille suunnatun jännärin kirjoittaminen oli helppoa, mutta vaati kykyä ja halua eläytyä heidän maailmaansa”, kertoo Ari Paulow.

”Jossain vaiheessa joku kysyi, enkö osaa kirjoittaa muusta kuin urheilusta, ja näyttääkseni, että osaan, siirryin pikkudekkarien pariin”, Kalle Veirto kertoo.