Ruumiin kulttuuri 1/2012 sisällysluettelo

Pääkirjoitus

Vuoden johtolanka

Esikoisjännäri toi palkinnon
Vuoden johtolanka meni kolmatta kertaa palkinnon historiassa esikoiskirjailijalle. Uusin voittaja on helsinkiläinen Pekka Hiltunen ensimmäisellä jännitysromaanillaan Vilpittömästi sinun.

Palkintoraadin perustelut

Ulkomainen kunniakirja
Tunnustus Suomesta lämmitti Leif GW Perssonia Ruotsin pakkasilla.

Kuulustelut

Pekka Hiltunen
Johtolanka-voittaja Pekka Hiltusen mielestä rikokset ja väkivalta vaativat dekkarissa rinnalleen muutakin. ”Tarvitaan inhimillistä viisautta, jotain annettavaa ihmisen sydämelle”, Hiltunen kiteyttää.

Melanie McGrath
Helsingissä helmikuussa vieraillut brittikirjailija Melanie McGrath sijoitti rikosromaaninsa Jään muisti hyytävään kylmyyteen Ellesmerensaarelle, Kanadan arktiselle seudulle.

Tähtäimessä

Matti Yrjänä Joensuu
Kirjailija Matti Yrjänä Joensuu kuoli sairauskohtaukseen joulukuussa 2011. Joensuun tuotannosta väitöskirjan tehnyt Voitto Ruohonen arvioi mestarin käänteentekevää merkitystä suomalaiselle rikoskirjallisuudelle.

Dekkariseuran jäsenkysely
Pääkaupunkiseudulla asuvat keski-ikäiset naiset ovat Dekkariseuran jäsenistön ydinjoukkoa.

CrimeTime
Dekkarikirjailijoiden osuuskunta myllertää kustannusalaa ja uskoo sähkökirjan tulevaisuuteen.

Matti Kokkonen
Toisen polven kirjailija Jussi Kokkonen kertoo isästään, 1970-luvun dekkaristista Matti Kokkosesta, joka sovitti kovaksikeitettyä tyylilajia ytimekkäästi Suomen oloihin.

John le Carré
Kylmän sodan jakomielistä maailmaa loisteliaasti kuvanneen John le Carrén kirjailijanura on jatkunut 50 vuotta ja mies itse saavutti syksyllä 80 vuoden merkkipaalun. Komea uusi elokuva Pappi lukkari talonpoika vakooja jatkaa le Carré -filmisovitusten pitkää sarjaa.

Vakiot

Kymmenen minun mieleeni
Tammen kirjallisuusyksikön johtaja Outi Mäkinen löysi mielidekkarinsa vaivattomasti.

Kuolleita
Dalziel & Pascoe -etsiväparin luoja, viime vuosikymmenien arvostetuimpiin brittiläisiin rikoskirjailijoihin kuulunut Reginald Hill kuoli tammikuussa.

Tunnustuksia
Martha Grimes on uusi jännityskirjallisuuden suurmestari, ja Frederick Forsyth saa brittiläisen Timanttitikarin. Suomessa Marko Kilpi palkittiin Savonia-palkinnolla.

Alkuvuoden 2012 uutuusdekkarit
Murha ei vanhene
Uudella palstalla palataan takavuosien kiehtovien rikoskirjojen seuraan. Alkajaisiksi kirjallisuuden professori emerita Liisi Huhtala esittelee Hugh Wheelerin dekkarin Rikoksien Capri.

Käräjät

Elokuvat
Stieg Larssonin Millennium-trilogian ensimmäisestä kirjasta syntyi luontevasti Hollywood-trilleri. Vares-elokuvien sarja sai uutta ryhtiä Pohjanmaan kautta.

Teatteri
Rikostutkimukset uhkaavat karata komisario Antero Mokan hyppysistä Kari Hotakaisen Huolimattomien näytelmäversiossa Helsingin Ryhmäteatterissa.

Tietokirjat
Tietoteos Edgar Allan Poesta yhdistää asiatekstiä ja sarjakuvaa.

Dekkarit ja jännitys
Viime loppuvuoden rikoskirjojen seuraksi käräjille ehti kymmenkunta vuoden 2012 uutuutta.